close
Huis & Tuin

Nieuwe trends in interieurontwerp: de warmte van het huis gaat verder dan de muren

De afgelopen jaren is er een revolutie geweest in de wereld van interieurdesign en decoratie. Jarenlang streefden decorateurs en architecten ernaar om gezellige huizen te creëren die de persoonlijkheid van hun bewoners weerspiegelden, die een oase van welzijn waren. Door de democratisering van design, interieurdesign en de hulp van gespecialiseerde media bereikten deze trends alle doelgroepen.

Momenteel beleven we een nieuwe fase. Diezelfde warmte en welzijn die we thuis voelen, breekt door muren heen om alle sectoren te bereiken: van kantoren, hotels, ziekenhuizen of scholen. We willen plekken waar we ons goed voelen, waar we een deel van onszelf kunnen hebben in de ruimte die ons omringt. En bedrijven beginnen design te zien als het belangrijkste instrument dat die toegevoegde waarde aan hun bedrijf toevoegt.

Hotels: het huis van de reiziger waar het verschil wordt gemaakt door design en technologie

Hotels maken een revolutie door in hun interieurdesign. Deze ruimtes hebben hun belang gerealiseerd bij het creëren van ervaringen, met omgevingen die rust en ontspanning bevorderen, maar ook een meerwaarde bieden aan hun bezoekers. Creëer sferen, sferen, creëer gezellige ruimtes of zorg voor zeer persoonlijke ervaringen.

Een duidelijk voorbeeld is van de Spaanse hotelketen NH Hotel Group. “Drie jaar lang hebben we het interieur van onze hotels opnieuw ontworpen met een investering van 250 miljoen euro, inclusief ongeveer 9.000 kamers waar technologie en welzijn samenkomen”, zegt María Arboledas, architect en hoofd van de groep Architectuur, Product en Innovatie. . “Onze ruimtes combineren welzijn met nieuwe technologieën, salons voor verschillende doeleinden, net zoals het op kantoor gebeurt: plaatsen van concentratie, conversatie, ontspanning … en allemaal uitgerust met technologie van de toekomst, met ultra-high definition televisies, draadloze opladers en maximale connectiviteit, naast vele andere aspecten. De strategiewijziging is cruciaal geweest: we streven naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. En de resultaten zijn zeer positief, zowel in aantallen als in klanttevredenheid ”, besluit Arboledas.

De kantoren: thuis of op het werk?

Kantoren zijn ons tweede thuis. We moeten werken, maar ook socialiseren, reageren en samenwerken in onze banen. Dus de oude modellen van individuele en operationele posities evolueren, gecombineerd met andere open en gemeenschappelijke. Ruimtes zoals de keuken, gemeenschappelijke ruimtes of buitenruimtes krijgen een nieuwe rol om hun bewoners de kans te geven om te ontspannen en te ontspannen. Nogmaals, het huis vindt een niche in deze ruimtes, en daarmee ontspanning en welzijn, wat leidt tot productiviteit en efficiëntie.

José Antonio Alonso van studio Arinni weet daar veel van. Zijn ervaring in thuis-, kantoor- en winkelprojecten gaat twintig jaar terug. “In de afgelopen jaren is er veel vraag naar multifunctionele ruimtes. Thuis, zoals in kantoren of winkels, vragen ze ons om functionaliteit: nadenken over gebruik boven esthetiek. Er worden ruimtes gevraagd waar u kunt werken, maar ook momenten van concentratie of ontspanning heeft. In de kantoren zijn bedieningsposten verbonden met open ruimtes uitgerust met banken en woonmeubilair waar medewerkers meer ontspannen momenten kunnen beleven. In winkels, kleine ruimtes waar mensen ook kunnen zitten om uit te rusten. Alles is met elkaar verbonden en het concept “thuis” bereikt alle gebieden “, legde deze Cantabrische interieurontwerper uit Madrid uit.

Jean Porsche is een Mexicaanse architect en decorateur die al meer dan 20 jaar woon- en contractruimtes inricht. Zijn eerste kantoorbaan was om een ​​werkruimte, een huis op te nemen en zo een ruimte voor verzoening te creëren. “Jarenlang had een huisdecorateur geen plaats in projecten als kantoren, winkels of contracten. Deze trend heeft de afgelopen jaren een dramatische wending genomen. Onze kennis claimen om die warmte en welzijn in elk type ruimte te bieden ”, legde de ontwerper uit.

Waar gaat de toekomst van interieurdesign naartoe? Het belang van onderwijs.

De sector interieurontwerp evolueert ongetwijfeld voortdurend. Trends veranderen. Moet veranderen en omgevingen evolueren. Toekomstige decorateurs en architecten spelen een belangrijke rol en hun opleiding is eenvoudig. María Antón, directeur van de universitaire graad in interieurontwerp aan ESNE, University School of Design, Innovation and Technology, beschouwt het onderwijs van deze vakken vooral als ‘praktisch’ en ‘ervaringsgericht’, ‘waarbij de oude onderwijskanonnen als theoretisch en ver van de realiteit. “

In die zin legde de architect het profiel van de interieurstudenten op haar school uit. “Ze hebben een heel technologisch profiel, een nieuwe manier van communiceren, van autodidact leren. Scholen zijn ontmoetings-, debat-, praktijk- en reüniecentra. De theoretische lessen waarin een leraar een monoloog aan zijn leerlingen geeft, zijn afgelopen, nu nemen ze een paar minuten in beslag op de weekkalender. Het gaat om praktisch leren, buitenlandervaring, leren over culturen en global design. De manieren van leren evolueren op dezelfde manier als de manieren van werken, met samenwerkingsnetwerken, actieve training en veel echte oefening ”, merkte hij op. In die zin werkt de ESNE-school samen aan projecten die worden gedeeld met andere universiteiten in Dubai of Hong Kong.

Leave a Response