close
Huis & Tuin

7 gouden regels voor interieurontwerp

Als we thuis zijn of vrienden uitnodigen, willen we dat de omgeving gezellig is en een lust voor het oog is. En ook zodat onze bezoekers met open mond blijven zitten en zeggen: “Wow! Je huis is ongelooflijk!”. Hiervoor is het niet nodig om een ​​ontwerper uit te nodigen, want als je de basisregels kent, kun je zelf een mooi, gezellig en stijlvol interieur creëren.

Bepaal wat het doel van de kamer is

Het eerste dat u moet bepalen, is wat de bestemming van de betreffende kamer is. Geen dure verbouwing of meubels maken uw huis gezellig en comfortabel om in te wonen als het ontwerp slecht doordacht is. Je moet beginnen met het volgende:

Houd rekening met uw levensstijl, familiegewoonten, reisschema en activiteiten.

Geef de spaties een naam en schrijf ze op. Soms kan een kleine verandering in de plattegrond van het huis bijvoorbeeld een kledingkast of een studeerkamer toevoegen.

Bedenk welke ruimtes u kunt combineren (keuken / eetkamer, slaapkamer / kledingkast, etc.).

Teken een plattegrond van de kamer en plaats de meubels daar om de beste optie te vinden.

Denk na over de omgeving die u wilt creëren

Bedenk voordat u begint met het ontwerpen van uw huis, welke omgeving u in die ruimte wilt creëren en hoe u zich daar wilt voelen: ontspannen of vol energie. Het is erg belangrijk om te overwegen of die ruimte alleen voor jou bestemd is of dat je ook indruk wilt maken op je gasten.

Denk aan een reeks kleuren: kalm of kleurrijk.

Welke materialen en texturen gebruikt u: warme en natuurlijke of juist kunstmatige en gladde oppervlakken?

Het maakt gebruik van het contrast van maten, dat wil zeggen dat het grote en kleine objecten varieert. Dit zal eentonigheid helpen voorkomen en een stimulerend effect creëren. Het belangrijkste is dat iets alle objecten (vorm, kleur, factuur, etc.) moet verenigen.

Symmetrie en balans voor harmonie

Als je een asymmetrische ruimte hebt, heb je twee opties om het er harmonieus uit te laten zien: probeer een vals gevoel van symmetrie te creëren of accentueer de eigenaardigheden ervan.

Zoek een brandpunt in de kamer (bijvoorbeeld een open haard, een schilderij, een raam) en creëer er een symmetrisch interieur omheen.

Gebruik verticale lijnen, hierdoor wordt de ruimte groter.

Voeg een accent toe – dat wil zeggen, creëer eerst symmetrie en verpest het vervolgens een beetje.

Kleur en textuur altijd bij elkaar

Je moet ze samen analyseren, omdat het ene de perceptie van het andere beïnvloedt.

Koude kleuren zijn goed voor warme kustgebieden. In ruil daarvoor zouden ze er in een noordelijke stad te melancholisch uitzien.

Warme kleuren geven het gevoel dat de kamer een paar graden warmer is dan het in werkelijkheid is.

Levendige kleuren zijn niet geschikt voor de slaapkamer. Het is beter om ze te gebruiken in ruimtes waar je niet veel tijd doorbrengt.

Als je een overheersende kleur in je interieur gebruikt, is het belangrijk om de textuur te variëren om eentonigheid te voorkomen.

Verlichting is het meest sensuele onderdeel van interieurontwerp

De juiste verlichting weerspiegelt je stemming en verandert de sfeer van de ruimte. Licht beïnvloedt onze emoties en gedachten. Met behulp van verlichting kun je alles creëren.

Haal het meeste uit daglicht, bedek de ramen niet.

Gebruik spiegels. Ze voegen niet alleen licht toe, maar vergroten ook visueel de ruimte.

Kunstlicht zorgt voor een aangename sfeer, dus pas deze ideeën toe: kroonluchters, wandlampen, staande lampen en zelfs kaarsen. Dit vormt een aanvulling op het interieur van uw huis.

Details bepalen het interieur

Het is alles wat van uw huis een echt thuis maakt. Probeer je mentaal het eindresultaat voor te stellen.

Kies verantwoord je garderobe. Houd er rekening mee dat de kleur en het materiaal de hele ruimte een toon geven.

De verschillende elementen moeten iets hebben dat ze verenigt. Zo is het instellen met verschillende kussens een perfecte manier om alle kleuren en texturen van de ruimte in één te verenigen.

Raamontwerp is een zeer belangrijk accent van de ruimte. Voor gordijnen is het beter om een ​​neutrale kleur te kiezen, zodat je je minder snel zult vervelen.

Stoffen maken elke ruimte uitnodigender. Zet een vintage sjaal op een fauteuil. Gebruik hoezen, dekens, kussens.

Laat u omringen door wat u het beste bevalt

We zijn allemaal slaven van onze gewoonten en vaak vinden we het moeilijk om voorwerpen los te laten die bepaalde emoties in ons oproepen. In feite hoeft u dat niet te doen. Je hoeft ook niet altijd iets nieuws te kopen. Het belangrijkste is om een ​​geschikte plek te vinden voor wat we leuk vinden.

Begin met het vrijgeven van alle muren en oppervlakken. Leg de dingen nu terug zonder te proberen te herhalen hoe ze eerder waren geplaatst.

Ingelijste afbeeldingen of foto’s die u echt leuk vindt, moeten de belangrijkste objecten van uw ruimte worden. De verlichting, de kleuren en de plaats van het meubilair; je kunt ze ordenen rond die focuspunten.

Hang geen foto’s te hoog. Ze zullen harmonieus kijken op ooghoogte van een persoon van gemiddelde lengte.

Planken zijn belangrijk voor het ontwerp omdat ze niet alleen helpen het huis op orde te houden, maar ook dienen om accessoires en ornamenten te lokaliseren.

Levende bloemen hebben de neiging te inspireren. Ze moeten dus een onmisbaar onderdeel van het interieur worden.

Leave a Response